De luchtslang: een pneumatische topper
De luchtslang in de pneumatiek wordt gebruikt als stuurleiding in de regel- en meettechniek, in de laboratoriumtechniek, in de apparaten- en tankbouw. Kenmerkende eigenschappen van dit materiaal zijn het lage gewicht, de schokbestendigheid en de grote weerstand tegen zuren, logen en zoutoplossingen. Kortom, een heel handige tool. Daarom zetten wij hem in deze blog in de spotlights.
Wat is een luchtslang?
De luchtslang is een plastic buis die is versterkt met textieldraden. Zij wordt gebruikt om twee of meer componenten in pneumatische systemen met elkaar te verbinden. Het belangrijkste voordeel van dit materiaal is zijn flexibiliteit, waardoor het gemakkelijk in het systeem kan worden geleid. Een ander voordeel is dat hij gemakkelijk aan- en af te koppelen is, waardoor hij ideaal is voor gebruik in tijdelijke of prototypesystemen. Dit type slang is ook verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes. De meest voorkomende diameters zijn 4 mm, 6 mm en 8 mm. De lengte van de slang kan variëren van 1 meter tot 100 meter.
Welke luchtslang past bij mijn project?
Het antwoord op deze vraag hangt af van de werkdruk en het vacuüm van uw pneumatisch systeem. Werkt u bijvoorbeeld met een systeem met een werkdruk van 6 bar, dan hebt u een luchtslang nodig die tegen deze druk bestand is. Hetzelfde geldt voor het vacuüm. Als uw systeem wordt blootgesteld aan een vacuüm van 0,5 bar, hebt u een luchtslang nodig die tegen dit vacuüm bestand is.
Hoe sluit ik een luchtslang aan op mijn pneumatisch systeem?
Er zijn twee manieren om een luchtslang op een pneumatisch systeem aan te sluiten: steekkoppelingen en draadkoppelingen. Insteekkoppelingen zijn de eenvoudigste en meest voorkomende manier om een luchtslang aan te sluiten. Het enige wat u hoeft te doen de slang hoeft alleen maar in de koppeling te worden gestoken en hij klikt vast. Koppelingen met schroefdraad komen vaker voor in industriële toepassingen, waar een veiligere verbinding nodig is. Om een luchtslang met een draadkoppeling aan te sluiten, moet u eerst de koppeling op de slang schroeven. Zodra hij vastzit, kunt u het andere uiteinde van de koppeling in uw pneumatisch systeem schroeven.
Wat zijn de voordelen van een luchtslang?
Het gebruik van een luchtslang in uw pneumatisch systeem heeft vele voordelen. Zoals gezegd zijn luchtslangen flexibel en gemakkelijk aan te sluiten, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in tijdelijke of prototypesystemen. Ze zijn ook licht en schokbestendig, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in mobiele toepassingen . Bovendien zijn luchtslangen bestand tegen zuren, alkaliën en zoutoplossingen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in ruwe omgevingen.
Wat zijn de nadelen van een luchtslang?
Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van een luchtslang in uw pneumatisch systeem. Een daarvan is dat ze kunnen worden beschadigd door scherpe voorwerpen. Een ander is dat ze niet zo duurzaam zijn als metalen buizen en gemakkelijker doorboord kunnen worden. Bovendien hebben luchtslangen een beperkt temperatuurbereik en kunnen ze bij koude temperaturen broos worden.
Als u op zoek bent naar een flexibel, licht en slagvast materiaal voor uw pneumatisch systeem, is een luchtslang een goede keuze. Zorg er alleen voor dat u de juiste diameter en lengte kiest voor uw toepassing.