Wat te doen na ontslag: lees hier 5 praktische tips

Zit je al een tijdje thuis omdat je ontslagen bent? Dan kunnen wij ons goed voorstellen dat dit een als een behoorlijke emotionele klap aan kan komen. Van teleurstelling en onzekerheid over je eigen kwaliteiten, maar ook de angst om de lopende rekeningen niet meer te kunnen betalen. Gelukkig ben je vandaag op het juiste webadres. Aangezien onvrijwillig ontslag regelmatig voor komt, hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet je weer goed op weg helpen.  

Regel alle juridische zaken 

Allereerst adviseren wij je om alle juridische zaken te regelen. Wanneer je namelijk op initiatief van de werkgever of met wederzijds goedvinden ontslagen wordt heb je namelijk recht op een ontslagvergoeding. Een ontslagvergoeding is een financiële bijdrage die de werkgever betaalt aan jou wanneer het arbeidscontract op onvrijwillige basis is beëindigd. Daarnaast heb je ook recht op een WW-uitkering. Hierbij krijg je 75% van je maandelijkse verdiende inkomen over het afgelopen jaar uitgekeerd zodat je nog enigszins rond kan komen.  

Waarder je vrijheid 

Als je bent ontslagen, kan het op het eerste gezicht een beangstigende ervaring zijn. Je kunt je echter ook realiseren dat dit de start is van een nieuw avontuur. Neem de tijd om positief te denken en te genieten van alle vrijheid die op je pad komt. 

Bezoek familie en vrienden 

Zodra je ontslagen bent, neem dan wat tijd om contact te maken met familie en vrienden. Laat ze weten dat je er bent en sluit aan bij hun levensstijl in plaats van af te zonderen van andere mensen. Het geeft je de tijd om persoonlijke banden op te bouwen of opnieuw tot bloei te laten komen, waardoor je meer vertrouwd raakt met verschillende sociale situaties. 

Op zoek naar nieuwe uitdagingen 

Inhakend op de vrijheid waar we het eerder over hadden in dit artikel, heb je nu de mogelijkheid om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen! Denk aan een baan waar je stiekem altijd al van droomde, misschien wil je wel een onderneming starten of vrijwilligerswerk doen. Kijk wat bij je past en natuurlijk wat je uitdaagt.  

Stoom je klaar voor de arbeidsmarkt 

Wanneer je er helemaal klaar voor bent, kun je je voorbereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan het maken van een lijst ban interessante bedrijven een overtuigende CV. Vervolgens wordt het tijd om deze bedrijven te benaderen.