Wat zijn de gevaren van social media voor kinderen?

Social media is de afgelopen 15 jaar enorm belangrijk en populair geworden, vooral voor de jongere generaties. Het is bijna ondenkbaar om een tijd te bedenken dat social media niet bestond. Heel veel mensen, waaronder kinderen, hebben accounts op verschillende social media platformen, om zo in contact te blijven met vrienden en familie en ook om hun dagelijkse leven als het ware met ze te delen. Heel veel mensen willen zelfs Instagram likes kopen en Instagram volgers kopen om zo meer populair te lijken, omdat ze zelf bijvoorbeeld niet heel veel volgers hebben. Terwijl dit hedendaags de norm is geworden, zijn er altijd heel veel gevaren die bij komen kijken bij het gebruiken van social media, vooral voor jonge kinderen die nog geen verstand hierover hebben.

Gevaar van vreemden

Een van de grootste gevaren die social media met zich meedraagt is het gevaar van vreemde mensen. Er zijn de afgelopen jaren zoveel gevallen geweest van jonge meisjes of zelfs jongens die met vreemde, oudere mensen praten die zich voordoen als iemand anders en dan met ze afspreken. Dit kan enorm gevaarlijk zijn, want dan lopen kinderen het risico om gekidnapt te worden. Daarom is het enorm van belang om als ouder gesprekken te hebben met je kinderen en ze uit te leggen wat de gevaren van social media zijn. Wat je verder als ouder kunt doen, is het profiel van je kind op privé te zetten en altijd goed controleren of er geen vreemden tussen de vriendenlijst van je kind zitten. Verder zou het enorm van belang te zijn om ze uit te leggen dat Instagram volgers kopen en Instagram likes kopen slecht is voor de integriteit van hun profiel.

Gevaar van cyberpesten

Nog een fenomeen dat de afgelopen jaren enorm naar voren is gekomen doordat social media door veel kinderen en jongeren gebruikt wordt, is het fenomeen van cyberpesten. Wat dit inhoudt, is dat kinderen als het gepest worden door middel van social media. Dit kan een enorm slecht invloed hebben op het mentale welzijn van kinderen, en zelfs leiden tot depressie. Heel veel kinderen die via social media pesten doen het ook nog eens anoniem, wat de situatie alleen maar moeilijker maakt. Heel veel kinderen voelen ze zich dan ook gedwongen om bijvoorbeeld Instagram likes kopen en Instagram volgers kopen om ze zicht wat populairder te voelen, maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Als jij, als ouder het gevoel hebt dat jouw kind misschien gepest wordt op het internet, kan je het best naar de politie gaan.