Wel of niet je wintersportvakantie verzekeren?

Een reisverzekering is eigenlijk altijd aan te raden als je een reis of vakantie boekt. Omdat het meestal goed gaat, kan de verleiding ontstaan om je vakantie tocht niet te verzekeren. Bovendien is een reden om je vakantie niet door te laten gaan meestal wel belangrijker dan het geld wat je aan je vakantie kwijt bent… En hoewel dat misschien wel zo is, is het natuurlijk zonde om dat geld niet terug te krijgen die ene keer dat tijdens een vakantie toch iets mis gaat. Maar medische zorg zit toch gewoon in je zorgverzekering? Dat klopt wel, maar hiermee zijn niet alle kosten altijd gedekt.

Twijfel je of een verzekering nodig is? Lees dan snel verder om er achter te komen wat een reisverzekering voor je kan betekenen als er iets mis gaat voor of tijdens je skivakantie.

Medische kosten

Je basis zorgverzekering dekt kosten die je maakt wanneer je een skiblessure oploopt, voorwaarde is wel dat de kosten niet hoger worden dan de kosten die je voor dezelfde blessure zou maken in Nederland. Wil je zeker zijn dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan omdat je per ongeluk bij een dure privékliniek geholpen wordt? Zorg dan voor een aanvullende zorgverzekering of aanvullende dekking op je reisverzekering.

Let wel op: off-piste skiën is niet bij elke reisverzekering meeverzekerd, ook niet als je speciale wintersportdekking hebt afgesloten. Hier zijn vaak voorwaarden voor die verschillen per verzekeraar.

Terugreis na ongeval

De meeste ongelukken op de piste vallen mee, gelukkig! Maar in enkele gevallen kan het voorkomen dat je misschien niet zelf naar huis kunt komen of dat je vervroegd al terug naar huis moet. Dit valt niet onder je zorgverzekering, maar wel onder je reisverzekering. Je reisverzekering helpt je een passende oplossing te vinden zodat je op de best mogelijke manier naar huis kunt reizen zonder dat je er zelf veel omzien aan hebt.

Je spullen raken verloren, beschadigd of worden gestolen

Ski- en snowboardspullen zijn zeker niet goedkoop. Na het wikken en wegen heb je een set uitgekozen die je mooi en fijn vindt, het zou zonde zijn als hier iets mee gebeurt, je deze niet kunt vervangen en je weer op huur materiaal moet! Een reisverzekering vergoed verloren, beschadigde of gestolen bagage. Hier valt je ski of snowboard uitrusting ook onder. Let er wel op dat de meeste verzekeraars niet altijd onbeperkt vergoeden.

Hoe zit dat met gehuurde ski- of snowboardmaterialen?

Ook gehuurde wintersportspullen kun je een vergoeding voor terug krijgen als je een ongeval hebt gehad of je onverwachts geen gebruik kunt maken van je spullen. Dit geldt overigens ook voor je skipas. De dagen dat je wel gebruik hebt gemaakt van je skipas of spullen worden verrekend en het overgebleven bedrag kan een reisverzekering aan je terug betalen.

Moet je hier dan nog een annuleringsverzekering bij afsluiten?

Een reisverzekering helpt je dus wanneer je vakantie onverwachts vervroegd afloopt door een ongeval. Gebeurt er iets vóór je vakantie, waardoor je niet meer op vakantie kunt? Daar is een annuleringsverzekering voor. Moet je vervroegd naar huis omdat er iets anders is gebeurd, zoals een overleden familielid? Ook dit valt onder de annuleringsverzekering.

Een annuleringsverzekering heeft weer andere voorwaarden dan een reisverzekering. Een van de grote voorwaarden is dat je niet vooraf al wist dat je bijvoorbeeld een begrafenis had of dat je tijdens het boeken al geblesseerd was en je toch ging boeken om vervolgens toch niet op reis te kunnen.

Dus ja, een annuleringsverzekering is ook zeker handig als je een (dure) vakantie hebt geboekt. Je weet namelijk nooit wat er kan gebeuren waardoor je de annuleringsverzekering nodig hebt!